ΑΣΚΗΣΗ ΧΥΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το εκπαιδευτικό μικροχυτήριο είναι μια απομίμηση των επαγγελματικών χυτηρίων και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάσουν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και να κατανοήσουν τις βασικές μεθόδους και τις αρχές που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία της χύτευσης σε καλούπι.

Το σετ περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για την πρακτική άσκηση των μαθητών και συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες χρήσης και πρότυπα μοντέλα για την αποτύπωσή τους, με τα οποία μπορούν να εφαρμοσθούν διαφορετικές τεχνικές χύτευσης. Συνοδεύεται από ειδικό κράμα κασσίτερου (το ποίο δεν περιέχει μόλυβδο και ψευδάργυρο) με χαμηλό σημείο τήξεως και επιτρέπει στους σπουδαστές να εργάζονται με την άμμο χύτευσης και τέσσερα (4) πρότυπα μοντέλα (δοκίμια) για την αποτύπωσή τους, με τα οποία μπορούν να εφαρμοσθούν διαφορετικές τεχνικές χύτευσης.

Τα δύο μοντέλα (άγκυρα και πέταλο) δίνουν τη μορφή του μονοκόμματου τεμαχίου, το τρίτο (αμόνι) επιδεικνύει τη σπηλαίωση εκ συστολής δίνοντας τα χαρακτηριστικά ενός ασύμμετρου τεμαχίου με παράπλευρη μάζα και το τέταρτο (καμπάνα) δείχνει μέχρι ποιο όριο μπορεί να φτάσει η χύτευση στην άμμο δίνοντας τα χαρακτηριστικά ενός συμμετρικού προτύπου. Τα πρότυπα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε πιθανές καταπονήσεις από χτυπήματα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την εργαστηριακή αυτή άσκηση θα αξιολογηθούν: η σωστή επιλογή των παραμέτρων χύτευσης, η ικανότητα πραγματοποίησης καλουπιών, η ποιότητα της επιφάνειας του χυτού.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε την πορεία της εργασίας των μαθητών.. εκεί όπου η άσκηση γίνεται πλέον δημιουργία..