Η ιστορία τoυ σχολείου μας – Ο τόπος μας

 
  • 1959: Οργάνωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε κατώτερη, μέση (σχολές εργοδηγών) και ανώτερη.
  • 1977: Αναδιοργάνωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εμπλουτισμός με νέα επαγγέλματα και κατευθύνσεις. Η μέση βαθμίδα διαχωρίζεται σε Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές – ΤΕΣ (διετείς) και σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια ?ΤΕΛ (ισότιμα με τα γενικά λύκεια και με δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ)
  • 1985: Ίδρυση των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (ΕΠΛ) που παρείχαν απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο επιπέδου 3 (ύστερα από 4ο έτος ειδίκευσης)
  • 1997: Κατάργηση των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων
  • 1998: Συγχώνευση των ΤΕΣ και ΤΕΛ σε Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) δύο κύκλων.
  • 2006: Διαχωρισμός των ΤΕΕ σε Επαγγελματικές Σχολές ? ΕΠΑΣ (προσανατολισμένες κυρίες σε τεχνικές γνώσεις και ικανότητες) και σε Επαγγελματικά Λύκεια ? ΕΠΑΛ (44% μαθήματα γενικής παιδείας και 56% επαγγελματικά μαθήματα). Τα ΕΠΑΛ παρέχουν απολυτήριο ισότιμο με του Γενικού Λυκείου και παράλληλα πτυχίο επιπέδου 3.

Ο τόπος μας

Η Αμαλιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας με έντονη πολιτιστική ταυτότητα, καθώς στα όρια της

showphoto

περιλαμβάνονται πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία. Μια νέα πόλη, με κίνηση και ένα όνομα προερχόμενο από την βασίλισσα της Ελλάδας, Αμαλία. Σημαντικό εμπορικό, σταφιδικό κέντρο, που χτίστηκε το 19ο αιώνα.

 Από την Αμαλιάδα ξεκινούν και καταλήγουν δεκάδες δρόμοι, συνδέοντας την με την ορεινή Πελοπόννησο αλλά και τη θάλασσα του Ιονίου. Οι «πράσινοι» λόφοι που την αγκαλιάζουν κρύβουν ευκαιρίες για αρχαιολογική και περιβαλλοντική περιήγηση. Από εδώ θα φτάσετε στη Μονή Φραγκαβίλλας, και τη Μονή Φραγκοπηδήματος, ενώ στα όρια του ηλειακού κάμπου, δυτικά της βρίσκεται το Κάστρο στο Χλεμούτσι.

Κυρίως όμως θα βρεθείτε στην Αρχαία Ήλιδα, την πόλη που διοργάνωνε τους ιερούς Αγώνες στην Ολυμπία, και περάστε μια βόλτα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας. Απολαύστε το δρυοδάσος της Φολόης και οπωσδήποτε κολυμπήστε στην παραλία της Κουρούτας, μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

Από πλευράς διοικητικών υπηρεσιών στην πόλη υπάρχουν γραφεία των περισσότερων υπηρεσιών της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο και Εισαγγελία. Μια σειρά αναπλάσεων τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης και πλέον η πόλη διαθέτει δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι εκτείνονται μέχρι την παραλία.

Η Αμαλιάδα περιλαμβάνει στα όριά της πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία αρχαίων ή και νεώτερων χρόνων, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με προεξέχον το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Πολιτιστικές εκδηλώσεις επίσης διοργανώνονται  στην Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο συνεδριακό κέντρο του δήμου.

Στην Αμαλιάδα η σπουδαστική ζωή μπορεί να είναι γεμάτη ενδιαφέρον, αφού η πόλη πλέον, ανάλογα με την εποχή, προσφέρει πολλές επιλογές διασκέδασης, αναψυχής ή άσκησης.

Στην Αμαλιάδα υπάρχει πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης και διασκέδασης τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην παραλία, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Ο δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης έχει εξασφαλίσει ειδικές τιμές για τη σπουδαστική κοινότητα.

ekthesi-ergon-texnis.jpgΟι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι πολύ έντονες στην πόλη και υπό την αιγίδα του δήμου λειτουργούν τμήματα Ζωγραφικής και Παραδοσιακών Χορών και το Δημοτικό Ωδείο.

Βασικός πυλώνας πολιτισμού στην Αμαλιάδα είναι και η παρουσία πολλών εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς: ομάδες ενεργών πολιτών, οικολογικές ομάδες, εθελοντές που παρέχουν δωρεάν μαθήματα, ποδηλάτες, πεζοπόροι, ορειβάτες, ομάδες διάσωσης και υγειονομικής κάλυψης, κλπ. που προσκαλούν τόσο επισκέπτες όσο και μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν στις δράσεις τους και να κάνουν την πόλη πιο ζωντανή.

κολυμβητηριο

Στην Αμαλιάδα υπάρχουν οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβος, κλπ.), στις οποίες φιλοξενούνται αθλητικές δραστηριότητες τοπικών σωματείων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, ενόργανη γυμναστική, στίβος, επιτραπέζια αντισφαίριση, κλπ.).

Καθ? όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες, όπως γιορτές (ευρωπαϊκή γιορτής της μουσικής, παραδοσιακού τραγουδιού), εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις (ανθοκομική, βιβλίου).

 

Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας

Το Δημοτικό Μουσείο Λαογραφίας Αμαλιάδας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, κοντά στο laografiko-moyseio_F966Σιδηροδρομικό Σταθμό. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από δωρεές των κατοίκων της περιοχής και περιλαμβάνουν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, διακοσμητικά, αγροτικά εργαλεία αλλά και παιδικά παιχνίδια. Η πλειοψηφία των αντικειμένων είναι των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, ενώ αρκετά έχουν σταλεί από το εξωτερικό, από Ηλείους μετανάστες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή που αφορά στην λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, το 1952.

Πλατεία Καζαντζάκη, Αμαλιάδα
Τηλ:26220 22912, 22849
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 08:30- 13:30 και 15:00-17:00 Σαββατοκύριακο, κατόπιν συνεννόησης.

Είσοδος 1?

(Βίντεο από τη σελίδα Youtube του Σταύρου Μουζάκη)

Πηγή :  http://www.mythicalpeloponnese.gr/,  www.amaliadaonline.gr